U Sarajevu uskoro novi tramvaji i autobusi iz Turske
Foto: Sarajevski.ba

U Sarajevu uskoro novi tramvaji i autobusi iz Turske

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić upoznao je ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Cihad Erginaya sa intenzivnom i kontinuiranom saradnjom Sarajeva sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima.

Kako je istakao Komšić, Grad Konya izrazio je želju za izgradnjom 50 kuća uništenih klizištem u Zeničko-dobojskom kantonu, a ova donacija će se također realizirati posredstvom Grada Sarajeva.

„Grad Sarajevo ima veoma dobre odnose sa najvećim i najrazvijenijim gradovima Republike Turske, i to: Bursom, Ankarom, Istanbulom i Konyom u oblastima kulture, obrazovanja, privrede, turizma, sporta, kao i na području zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. Namjera nam je takve odnose njegovati i razvijati“, istakao je Komšić.

Sarajevo će zahvaljujući prijateljskim gradovima biti bogatiji za nova vozila u javnom gradskom prevozu.

„Grad Istanbul planira donirati 30 autobusa, a Grad Konya 20 tramvaja visokog standarda i kvalitete, koje će potom Grad Sarajevo predati na korištenje JKP GRAS”, rekao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić je na kraju ambasadora upoznao sa projektom Svjetski forum urbanizma koji se svake dvije godine održava u Sarajevu a u čijem fokusu će ove godine biti grad Istanbul sa svojim značajnim urbanim projektima. Tim povodom jednoj od ulica grada Sarajeva dodijeljen je privremeni naziv Istanbul. Gradonačelnik je ovom prilikom pozvao ambasadora da naredne sedmice prošetaju upravo ovom ulicom i u sklopu svoje šetnje posjete gradsku Vijećnicu, koju ambasador Erginay do sada nije imao priliku vidjeti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.