U BiH se mora unaprijediti transplantacijska medicina
Foto: kcus.ba

U BiH se mora unaprijediti transplantacijska medicina

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije članica Eurotransplanta, veliki broj građana čije liječenje zahtijeva transplantaciju organa koje se ne rade u BiH, prinuđen je otići u inostranstvo.

To iziskuje ogromna finansijska sredstva, kako građana, tako i Zavoda zdravstvenog osiguranja koji preuzimaju dio troškova. Iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH za bh. novinsku agenciju Patria navode da se već poduzimaju aktivnosti u tom segmentu.

“Potpisivanjem Protokola o pribavljanju i presađivanju organa u svrhu liječenja sa Ministarstvom zdravlja RH krajem prošle godine, sebi smo otvorili vrata Eurotransplanta, ali je naš osnovni prioritet i preduvjet za daljnje unapređenje ove oblasti razvoj programa transplantacijske medicine u FBiH na čemu intenzivno radimo”, navode iz Ministarstva.

Ove godine bit će ponuđen i novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je zapravo temeljni zakon u ovoj oblasti.

“Zakon će podrazumijevati veću centralizaciju u smislu da novac prati pacijenta gdje god se liječio na području FBiH, da se ujednače prava pacijenata i da se sredstva u zdravstvu koriste racionalnije i uz bolje mehanizme kontrole”, rečeno nam je iz Ministarstva za NAP.

Prošle godine započeo je projekat izdavanja elektronskih zdravstvenih kartica, odnosno informatizacija zdravstvenog sistema. Iz Ministarstva navode da je to suštinska reforma unutar zdravstvenog sektora. Cilj je uspostavljanje efikasnijeg i dostupnijeg sistema, smanjeno vrijeme čekanja i administrativnih procedura, kao i racionalizacija i bolja kontrola potrošnje raspoloživih sredstava u zdravstvu kojih ionako nema dovoljno. Također se nastavlja sa pravnim uređenjem sektora.

“Kroz donošenje nedostajućih zakonskih i podzakonskih akata u skladu sa direktivama EU, nadam se da će, između ostalog, ubrzo biti usvojen i Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom”, navode iz Ministarstva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.