Sretno vam Valentinovo!
Foto: Admir Kuburović, Sarajevski.ba

Sretno vam Valentinovo!

Dan zaljubljenih, Dan sv. Valentina ili Valentinovo obilježava se 14. februara.

Početak obilježavanja Valentinova potječe još iz staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II koji je vojnicima zabranio ženidbu i zaruke kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće.
Ovu zapovijed moralo je poštovati i svećenstvo, no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Sveti Valentin je bio prvi biskup grada Terniu Umbriji. Zaredio se u 22. godini, a mučeničku smrt pretrpio je u dobi od 63 godine. Careva ruka ga je sustigla i strpala ga u tamnicu, na dan 14. februara Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Pokopan na mjestu gdje je u IV. stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća sazidana Ternijska katedrala u kojoj se  i danas čuva svečevo tijelo.

Francuski vojvoda Charles Orleanski napisao je najstariju čestitku za Valentinovo koju je namijenio svojoj supruzi dok je bio u zarobljeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova  je i Kupidon, starorimski bog erotske ljubavi, požude i ljepote.

Ono što je interesantno, a vezano je za ovaj dan jeste da se svake godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, da je Valetinovo dan kada se kupuje najviše cvijeća i dan kada u Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko hiljadu pisama za Juliju.

Danas je Valentinovo dan posvećen ljubavi, bilo voljenoj osobi, prijatelju, djetetu ili majci. Svakako nemojte zaboraviti pokloniti osobi koju volite neku sitnicu, zaista nije potrebno trošiti ogromne svote novca, bitna je pažnja i vaša maštovitost.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.