Sjećanje na Srđana Aleksića
Foto: Novosti.rs

Sjećanje na Srđana Aleksića

Prije 22 godine jedan čovjek je nesebično dao svoj život da bi spasio sugrađanina. Riječ je o Srđanu Aleksiću, koji je preminuo od posljedica brutalnog batinanja pripadnika Vojske Republike Srpske.

Grupa vojnika RS je 21. januara 1993. godine legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umjesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Srđana.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu, a preminuo je 27. januara 1993. godine. Srđanov otac Rade Aleksić je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Srđan se amaterski bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi ”San ratne noći”. Također, bio je pionirska plivačka nada bivše Jugoslavije.

O Srđanovom činu snimljen je dokumentarac koji nosi naziv ”Srđo”, ulice u Bosni i Hercegovini i Srbiji nose njegovo ime. Godine 2013.  snimljen je igrani film ”Krugovi”, u režiji Srđana Golubovića, a koji je inspirisan tim događajem.

Njegov otac svake godine ističe da je poruka Srđanovog čina čovjek iznad svega bez obzira na pripadnost naciji ili religiji. U vremenima kada su ljudskost i humanost bile zaboravljene, Srđan Aleksić je i danas, nakon 22 godine, ostao heroj i oličenje čovječnosti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.