Sjećanje na pisca Ahmeta Hromadžića

Sjećanje na pisca Ahmeta Hromadžića

Na današnji dan, prije 12 godina, umro je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca za djecu Ahmet Hromadžić.

Ahmet Hromadžić rođen je u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca 11. oktobra 1923. godine.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, dok je Tehničku i Višu pedagošku završio u Sarajevu. Pisao je pripovjetke, romane za djecu i odrasle, književne reportaže, crtice i članke,te književne i teatarske kritike.

Radio je i kao novinar “Oslobođenja” i Sarajevskog dnevnik, zatim kao urednik lista “Krajina”, a kao urednik izdavačkog preduzeća Veselin Masleša osniva dječju biblioteku “Lastavica”.

Patuljak vam priča

Foto: Knjiga.ba

Njegova najznačajnija djela su: Patuljak iz Zaboravljene zemlje, Patuljak vam priča, Okamenjeni vukovi, Zlatorun i Bistri potoci.

Dobitnik je i brojnih nagrada: Nagrada Narodne omladine Jugoslavije (1948), Nagrada Društva pisaca BiH (1956), Nagrada Društva pisaca BiH (1966), Nagrada Mladog pokoljenja (1971), Nagrada Zmajevih dječjih igara (1973), Nagrada Kurirček (1974), Dvadesetsedmojulska nagrada SR BIH (1974), Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (1958), Nagrada ZAVNOBIH-a (1986) i mnoge druge.

Djela su mu prevedena na mnoge svjetske jezike i uvrštene u izbore dječije literature i lektire nekih evropskih zemalja.

Ahmet Hromadžić umro je 1. januara 2003. godine u Sarajevu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.