Sjećanje na Daria Džamonju: Danas bi napunio 60 godina

Sjećanje na Daria Džamonju: Danas bi napunio 60 godina

Dario Džamonja rođen je na današnji dan prije 60 godina u Sarajevu. Bio je novinar, vrhunski pisac kratke priče i najvažniji portretist Sarajeva iz posljednjih predratnih desetljeća grada.

Pisao je kolumne za magazin “Slobodna Bosna”, “Večernje novine”, “Naši dani”, “Oslobođenje”, “Komunist”, “Valter” i “Valter ekspres”, i bio urednik u časopisu “Lica”.

Objavio je i nekoliko knjiga koje su bile sastavljene o njegovih kolumni, a to su: “Priče iz moje ulice”, “Zdravstvena knjižica”, “Drugo izdanje”, “Priručnik”, “Oni dani”, “Prljavi veš”, “Pisma iz ludnice”, “Ptica na žici” i “Priče”.

Sve kolumne koje je Dario napisao bile su izvanredne.

“Dario Džamonja živio je od pisanja kolumni i vrlo kratkih novinskih komentara na teme svakodnevice. Urednici su mu davali da piše, često vjerujući da time čine dobro djelo, a te su njegove kolumne – koje obuhvaćaju i dobar dio knjige “Ako ti jave da sam pao…” – čitatelji izrezivali, pa ih ispresavijane nosili u novčanicima, kao neku vrstu životnoga manifesta, ili onoga jednog najvažnijeg teksta, kojem je mjesto uz slike djece i žene, u pretincima u kojima se danas, obično, drže kreditne kartice. Recimo, kolumna “Hommage grobovima” imala je apsolutni kultni status, godinama nakon što je objavljena, a prije nego što će naći mjesto u knjizi.”, napisao je o Dariju, Miljenko Jergović.

Dobitnik je nagrade Veselin Masleša za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993, Writes Club Madison II nagrada za Non-fiction 1994. i otkupne nagrade za poeziju Madison 1996. godine.

Umro je 15. oktobra 2001. godine u Sarajevu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.