Sedamdeset godina od oslobođenja Mostara
Foto: Historija.ba

Sedamdeset godina od oslobođenja Mostara

Prije 70 godina grad Mostar je oslobođen od fašista i domaćih izdajnika. Dan oslobođenja Mostara je najveći dan u historiji grada na Neretvi.

Nakon što je štab Osmog korpusa 12. februara izdao zapovijest za neposredan napad Mostara, napad je započeo 13. februara u 7 sati. Jedinice 9, 19. i 26. divizije napredovale su sistematično, lomeći uporan otpor Nijemaca i uništavajući jednu po jednu otpornu tačku. Nijemci su trpjeli velike gubitke.

Već 14. februara borbe su se prenijele u sam grad. U toku poslijepodneva, Nijemci su izbačeni iz zapadnog dijela grada, zadržavajući samo mostobran u istočnom dijelu u cilju prikupljanja dijelova koji su se izvlačili iz pravca Nevesinja, Bune i Blagaja. Jurišem Prve, Šeste i Jedanaeste dalmatinske brigade u 18 sati, ovaj mostobran je likvidiran i spriječen je pokušaj rušenja mostova na Neretvi. Već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara.

Balkan: Stanje kod Mostara kritično: naš protivnapad nije uspeo. Firer je odobrio da se naše snage povuku iz Mostara.
Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 15. februara 1945.

Oko 20 sati Adolf  Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. U 20 sati  grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.