Savjeti za lakše čišćenje nara
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Savjeti za lakše čišćenje nara

Još jedna jesenja blagodat ogleda se u plodu nara ili kako ga neki zovu u plodu šipka. Iako je ovo voće veoma ukusno i korisno, mnogi ga zapostavljaju zbog tegoba prilikom njegovog čišćenja. Međutim, za svaki problem koji nastane, u dogledno vrijeme mu nađu i rješenje. U nastavku vam nudimo tri savjeta za lakše čišćenje nara.

U narodu drugo ime za nar je eliksir života. Naučnici su dokazali da usporava proces oksidacije u tijelu i predstavlja prirodnu zaštitu od procesa starenja, smanjuje stres i sprečava srčane bolesti.

Nož kao osnovni kuhinjski pribor

Za prvi način čišćenja nara potreban vam je mali, ali oštar nož. Odrežite plitko vrh nara. Napravite četiri uzdužna reza dubine do 2 milimetra, međutim ponekad je potrebno ako je nar krupniji napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne režite nikad nar na dvije polovine, ako ne želite da izgubite dragocjeni sok koji ovaj plod nudi. Idući korak bi bio da lagano razgibavanjem otvoriti nar, te na osnovu prethodno napravljenih rezova podijeliti na četiri dijela. Posljednji korak bi bio lagano potiskivanje zrna. Ovu tehniku preporučujemo strpljivim osobama, s obzirom na to da je potrebna spretnost i vrijeme.

Njeno veličanstvo – voda

U ovoj tehnici, djelimično koristimo i prethodnu. Potrebno je doći do momenta kada nar zarežemo na četiri dijela i razdvojimo ga. Voda sprečava pucanje zrna, te se zbog toga ova četiri komada uranjaju u vodu i bez velikog opreza potiskujemo zrna. Zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku, a kore je lako odvojiti jer će isplivati na površinu. Mana ove tehnike je što je moguć gubitak onog specifičnog ukusa nara.

Tehnika udaranjem – vjerovatno ideja muškarca

Ova tehnika je najbrža, u ovom slučaju, ali ponekad i u životnim situacijama jednog muškarca, no mi ćemo se zadržati na naru. I u ovoj tehnici je potrebno doći do dijela kada nar podijelimo na četiri komada. U jednu ruku uzimamo četvrtinu nara, potom drvenom kašikom udaramo po strani kore. Naravno to radite nad širokom posudom, a zrna nara su okrenuta prema posudi. Ova metoda sprječava pretjerano curenje soka.

Nar raste u obliku grma i uspijeva tamo gdje ima puno sunca. Nakon branja plodovi više ne zriju, stoga se nemojte zavaravati da će plod nakon što odstoji postati slađi. 100 grama nara sadrži oko 16% dnevne količine vitamina C, potrebne odrasloj osobi.

Dobro je znati!

Plod nara na sobnoj temperaturi ima vijek trajanja i do mjesec dana, ako ga stavite u frižider mogli biste produžiti taj vijek na još jedan mjesec, dok zamrznuti, očišćeni nar može stajati i do godinu dana.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.