“Sarajevska zima” u znaku Indije i beskonačnosti
Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

“Sarajevska zima” u znaku Indije i beskonačnosti

Sarajevska zima 2015

Foto: Samir Cacan, Sarajevski.ba

Internacionalni festival Sarajevska zima 2015 bit će održan od 7. februara do 21. marta ove godine.

Riječ je o jedinstvoenoj manifestaciji kulture i umjetnosti koja se 31. put održava u glavnom gradu naše zemlje. Festival je to koji obuhvata različite oblasti umjetnosti: teatarsku, muzičku, filmsku, video art, vizuelnu umjetnost, projekte koji prezentiraju kulturno nasljeđe, panel diskusije, literarne i muzičko poetske večeri, te dječji program.

Ibrahim Spahić, Sarajevska zima 2015

Ibrahim Spahić / Foto:Sarajevski.ba

Počasni gost ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime je Indija, te će mnogi programi biti posvećeni umjetničkim i duhovnim dometima te zemlje.

„Festival će biti otvoren, kao i ranijih godina 7. i 8. februara. Otvaranje 7. februara će biti posvećeno ideji jednog društva, kao što je sarajevsko, dok je 8. februar, tradicionalno, posvećen Olimpijskim igrama koje su se 1984. godine održale u Sarajevu“, kazao je direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić.

Spahić je ponovio da je moto ovogodišnjeg festivala Infinity, odnosno beskonačnost, dok podsjetio da je idejno rješenje ovogodišnje pahuljice djelo Bojana Kanlića.

Lejla Alimanović

Lejla Alimanović / Foto:Sarajevski.ba

Lejla Alimanović, selektorica književnog i muzičkog programa istakla je kako će taj dio programa biti posvećen jubilejima, a kako bi se ukazalo na beskonačnost u duhovnim vrijednostima čovječanstva.

Bit će objavljeno 100 godina od objavljivanja priče Metamorfoza Franca Kafke i 100. godišnjica rođenja Artura Milera, a publiku će podsjetiti i na 80 godina od rođenja Tvrtka Kulenovića.

Sarajevska zima 2015

Logo Sarajevske Zime / Foto:Sarajevski.ba

Publika će tokom trajanja festivala moći uživati u raznim muzičkim pravcima, a prigodnim muzičkim sadržajem bit će obilježena 100. godišnjica rođenja Billy Holliday i Franka Sinatre.

Na festivalu će biti izvedeno 12 predstava, a pored domaćih bit će i predstave iz Poljske, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, najavio je Almir Bašović, selektor teatarskog programa.

Lejla Panjeta je, najavljujući filmski program, istakla da će publika moći pogledati filmove iz Japana, Grčke, Mađarske, Italije, Španije, Njemačke i Indije.

Da ovaj put za sudjelovanje na Festivalu nisu stigle prijave iz BiH za moderni ples podvukla je selektorica tog programa Belma Čečo, istaknuvši da će ovdašnja publika moći uživati u plesnim izvedbama umjetnika iz SAD-a, Irana i Srbije.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.