Rat na ulicama Kijeva: Policijski kordon razbijali bagerom
Foto: Prt.Scr

Rat na ulicama Kijeva: Policijski kordon razbijali bagerom

Najmanje 100.000 ljudi ignoriralo je zabranu te se okupilo u nedjelju u središtu ukrajinskog glavnog grada Kijeva na prosvjedu protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da, umjesto sporazuma o suradnji s Europskom unijom, potpiše ugovor kojim zemlju približava Rusiji, javlja Dnevnik.hr.

BBC javlja da je u sukobima povrijeđeno najmanje 100 policajaca, a da je veći broj prosvjednika s mjesta sukoba ambulantnim vozilima odvezen krvavih glava.

Cijelog su dana uzvikivali ‘Kijev je naš’ te su tražili Janukovičevu ostavku.

Na središnjem je trgu situacija tokom dana bila uglavnom mirna, ali u drugim dijelovima grada došlo je do žestokih sukoba demonstranata i policije.

Najdramatičnije je bilo u blizini ureda predsjednika Janukoviča. Prosvjednici su na policijski kordon krenuli bagerom, o čemu svjedoče i snimke s mjesta događaja. Policajce su gađali raznim predmetima te ih povremeno mlatili palicama, dok je policija povremeno odgovarala suzavcem i šok bombama.

U međuvremenu je stigla informacija da su prosvjednici probili put do gradske vijećnice te da su, ulazeći kroz razbijene prozore, zauzeli gradonačelnikov ured. Ondje su također vikali ‘Kijev je naš’ te su objesili veliku ukrajinsku zastavu.

CNN pak izvještava da je šef kijevske policije Valerij Korjak u nedjelju podnio ostavku. Kao razlog je naveo ‘pretjeranu silu’ koju su njegovi podređeni uporabili protiv demonstranata u subotu, kada su rastjerani s prijašnjeg velikog prosvjeda u središtu grada, javlja Dnevnik.hr.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.