Preminuo Mihail Kalašnjikov
FOTO: fanfo.org

Preminuo Mihail Kalašnjikov

FOTO: fanfo.org

FOTO: fanfo.org

Čuveni ruski konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov (95) preminuo je danas u bolnici u Moskvi, u koju je prošlog mjeseca primljen zbog unutrašnjeg krvarenja.

Kalašnjikov će ostati upamćen kao izumitelj najpopularnije automatske puške koja je nazvana njegovim prezimenom i koja je poznata  kao AK-47, što je kratica za Avtomat Kalashnikov 47. Puška je nastala 1947. godine, a proizvedena je u 70 miliona primeraka.

Automatsko jurišno oružje “Kalašnjikov” u zvaničnoj je upotrebi u više od 100 država svijeta, a njegov konstruktor je jedina osoba koja je istovremeno odlikovana priznanjem “Heroj Rusije” i dva puta priznanjem “Heroj socijalističkog rada”.

Stalno je ponavljao da je kalašnjikov izumio kako bi se njegova domovina zaštitila, jer je bio glavni inžinjer u Crvenoj armiji,

“Volio bih da sam izmislio mašinu koja bi koristila ljudima, naprimjer, u poljoprivredi”. rekao je Kalašnjikov.

Mihail Kalašnjikov je rođen je 10. novembra 1919. godine u selu Kurji u Altajskom kraju.

Dugo vremena je radio u željeznici gdje je imao priliku savladati mnoge stvari vezane uz mehaniku i metale. Za vrijeme služenja u Crvenoj Armiji 1938. dizajnirao je nekoliko inovacija za ruske tenkove. Jedna od inovacija je bio i mehanizam za tenkove koji je brojao broj ispaljenih hitaca.

Dok je služio kao komandir tenka teško je bio ranjen u borbi pa su ga poslali kući sa fronta.  Tada, još dok je bio u bolnici, počinje da radi na prvim konstrukcijama oružja, a uskoro počinje da radi u Moskovskom avijacijskom institutu.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.