Pojačane inspekcijske kontrole u turizmu i ugostiteljskim objektima
Foto: kuip.ks.gov.ba

Pojačane inspekcijske kontrole u turizmu i ugostiteljskim objektima

U cilju osiguranja izvršenja zakona i drugih propisa iz nadležnosti kantonalnih tržišno-turističkih i inspektora rada do kraja jula ove godine na području Kantona Sarajvo realiziraju se pojačani inspekcijski nadzori, koji podrazumijevaju rad inspektora u toku redovnog radnog vremena u prvoj, odnosno do 24:00 sata u drugoj smjeni, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Težište kontrolnih aktivnosti tržišno-turističkih inspektora usmjereno je na suzbijanje bespravnog prometa roba, kao i ugostiteljsku i turističku djelatnost.

U postupku nadzora inspektori provjeravaju odobrenja za rad ugostiteljskih i subjekata koji pružaju uslugu smještaja, izdavanje fiskalnih računa, evidentiranje gostiju i obračun boravišne takse, kao i rad turističkih vodiča.

Istovrmeno, kantonalni inspektori rada kontrolišu radno-pravni status osoba koje u momentu inspekcijskog nadzora obavljaju poslove iz redovne djelatnosti. U svim slučajevima kršenja zakonskih propisa inspektori će poduzimati kaznene mjere izdavanjem prekršajnih naloga, kao i druge mjere predviđene zakonom.

Pozivamo subjekte nadzora, odnosno pravna i fizička lica koja posluju na području Kantona Sarajevo da preispitaju poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, te na taj način izbjegnu represivne inspekcijske mjere i finansijske sankcije.

  • Novčane kazne, propisane Zakonom o fiskalnim sistemima u FBiH za neizdavanje fiskalnog računa iznose do 20.000 KM.
  • Za neevidentiranje gostiju i noćenja, kao i neobračunavanje boravišne takse koja se treba uplatiti na račun Turističke zajednice KS, prekršioci se kažnjavaju novčanim kaznama do 10.000,00 KM;
  • Za rad tusrističkih vodiča bez odbrenja i iskaznice izriče se novčana kazna do 1.000,00 KM;
  • Novčana sankcija poslodavcima za angažovanje radnika bez zaključenog ugovora o radu i izvršene prijave obaveznog osiguranja iznosi do 2.000 KM, a novčanom kaznom od 100 KM kažnjavaju se i osobe koje radne “na crno”

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.