Počinje izgradnja IX transverzale
Foto: Novigradsarajevo.ba

Počinje izgradnja IX transverzale

Izgradnja IX transverzale, saobraćajnice koja će povezivati dva dijela općine Novi Grad Sarajevo počet će nakon što izvođač radova dostavi odgovarajuće bankovne garancije, što se očekuje u narednih sedam do 15 dana, najavljeno je tokom današnjeg potpisivanja ugovora za izvođenje radova na izgradnji prve faze ove saobraćajnice, upriličenom u zgradi Općine Novi Grad.

Dio IX transverzale predviđen prvom fazom gradit će se od raskrsnice sa ulicom Džemala Bijedića preko platoa firme Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova u dužini nešto većoj od stotinu metara.

Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja, koji Općina Novi Grad Sarajevo realizira zajedno sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo. Ugovor su potpisali direktor Direkcije za puteve KS-a Nermin Drnda i Hamed Ramić, direktor firme Euro-asfalt, a potpisivanju je prisustvovao i općinski načelnik Semir Efendić.

„Općina je sa Direkcijom za puteve KS-a  ranije potpisala ugovor za sufinansiranje izgradnje prve faze, čime je osigurano 900.000 KM, međutim kroz proceduru javne nabavke cijena je umanjena, tako da će radovi predviđeni prvom fazom koštati oko 580.000 KM.  Prije toga, utrošena su dva miliona maraka za eksproprijaciju zemljišta od firme Energoinvest i jednog dijela privatnog zemljišta. Ukupna dionica dugačka je 600 metara, a prva faza koja počinje od ulice Džemala Bijedića dugačka je nešto više od 100 metara”, rekao je Efendić i dodao da će sa ovim sredstvima u IX transverzalu biti uloženo više od 2,5 miliona maraka.

Izgradnja ove saobraćajnice od izuzetnog je značaja, jer će povezivati prostor Boljakovog Potoka sa ostatkom općine, tako da će se nakon njene izgradnje, do tramvajske stanice na Alipašinom Polju iz Boljakovog Potoka moći doći za nekih pet minuta. Sada je Općina Novi Grad željezničkom prugom  „presječena“ na dva dijela.

“Očekujemo da ćemo u naredne dvije do tri godine iz budžeta Općine i Kantona Sarajevo obezbijediti sredstva za njen ukupni završetak. Za gradnju ove saobraćajnice nije predviđeno kreditno zaduživanje kao i u slučaju A tranverzale”, objasnio je nečelnik Efendić.

Podsjetio je da je dio IX transverzaleje već izgrađen, od ulice Džemala Bijedića, preko mosta na Miljacki, Alipašinog Polja do Mojmila, a novi dio pružat će se od raskrsnice u ulici Džemala Bijedića do kružnog toka na spajanju ulica Safeta Zajke i Smaila Šikala.

Direktor Drnda kazao je da je Direkcija provela proceduru izbora izvođača radova, te da će vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

„Posao nije toliko zahtjevan i najvjerovatnije ćemo već iduće sedmice početi sa radovima, tako da bi prva faza trebala biti završena i prije predviđenog roka, do kraja oktobra“, izjavio je Ramić.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.