Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u centru grada
Foto: vlada.ks.gov.ba

Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u centru grada

Radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže od Skenderije do Vijećnice, na području općina Centar i Stari Grad, u dužini od dva kilometra počeli su danas. Radove izvodi firma Mibral d.o.o. sa čijim su predstavnicima mjesto početka radova  obišli premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Nezir Hadžić.

“Radi se o rekonstrukciji cjevovoda koji napaja centralni dio grada i koji smo postavili kao primarni cilj u smanjenju redukcija vode. Taj cjevovod je vezan za lokalitete na kojima imamo najizraženije redukcije. Izgrađen je 1961. godine i našim analizama smo ustanovili da je u jako lošem stanju. Nadamo se da ćemo sanacijom ovog dijela vodovodne mreže očuvati  puno veće količine vode u našim akumulacionim prostorima i na taj način u centralnim  dijelovima grada  smanjiti postojeće redukcije”, objasnio je direktor Hadžić.  

Po planiranoj dinamici i kratkoročnim ciljevima koje je VIK dostavio Vladi Kantona Sarajevo radovi bi  trebali biti okončani najkasnije za 90 dana.

“Njihova ukupna vrijednost je 1.100.000 KM a finansira ih Kanton Sarajevo putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture”, istakao je  ministar Hasanspahić.

Premijer Konaković naglasio je da je započet jedan od pet najvećih projekata Vodovoda i kanalizacije, kojim će se ostvariti značajno smanjenje gubitaka vode, a prema procjenama stručnjaka 50 litara vode u sekundi.  Izrazio je očekivanja da će radovi biti okončani na vrijeme.

“Bitno nam je da građani shvate da će ovakvih radova biti u ovoj godini, zbog kojih je moguće i otežano odvijanje saobraćaja, ali mislim da bi s obzirom na značaj ovog projekta svi trebali imati razumijevanja. Problem vodosnabdijevanja  rješavamo na više polja i to  kroz rekonstrukciju mreže, borbu sa nelegalnim potrošačima ali  i sa kriminalom unutar samog preduzeća”, potcrtao je premijer Konaković.

Prvi radovi na rekonstrukciji ovog dijela vodovodne mreže izvode se od Drvenije do Principovog mosta.

Dejan Jovović iz firme “Mibral” d.o.o. kazao je da će na cijeloj dionici izvođenja radova biti postavljene kvalitetne vodovodne cijevi, te je istakao da će se uložiti maksimalni napori da radovi budu okončani u zadatom roku.

Naglašeno je da realizacija projekta neće dovesti u pitanje redovno snabdijevanje vodom tako da će građani bez vode ostati samo kada se budu prespajale cijevi, a o tome će biti blagovremeno obavještavani iz KJKP “Vodovod i Kanalizacija”, a saopćeno iz Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.