Otvorena izložba “Na izlogu” Mirjane Čistopoljski
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Otvorena izložba “Na izlogu” Mirjane Čistopoljski

U Pozorištu mladih danas je otvorena izložba “Na izlogu” Mirjane Čistopoljski, i to povodom obilježavanja 20 godina njenog rada u ovom pozorištu.

Izložba nosi specifičan naziv, upravo iz razloga što su svi eskponati postavljeni na izlogu Pozorišta mladih.

Izložba je sastavljena od skica, fotografija, crteža, plakata i lutaka koje su obilježili, ne samo autorski rad Mirjane Čistopoljski, već i najsvjetlije trenutke Pozorišta mladih u posljednjih dvadeset godina.

 “Ovo je mala izložba koja je proizašla iz ideje direktora Pozorišta mladih Nermina Tulića. Na izložbi su izložene lutke, kostimografske skice, zatim rekviziti koji predstavljaju moj rad u ovom pozorištu od ratne ’94. godine pa sve do danas”, rekla je Mirjana Čistopoljski.

Direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić otkrio nam je da je suradnju sa Mirjanom počeo na predstavi “Bajka o Sarajevu”, te da je ona prva osoba koju je on kako direktor zaposlio, i kao vajara izvođača, u Pozorištu mladih.

Mirjana Čistopoljski je rođena 1959. godine u Kiseljaku. Nakon završene Škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na odsjeku grafike, u klasi prof. Dževada Hoze. Pri Zavodu za zaštitu spomenika kulture BiH radila na restauraciji i rekonstrukciji vjerskih objekata u Počitelju, Travniku i Sarajevu te kasnije kao spoljni saradnik na RTVBiH. Autor i koautor velikog broja lutaka za televizijske emisije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.