Orasi proglašeni superhranom
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Orasi proglašeni superhranom

Činjenica je da su orašasti plodovi veoma zdravi, te da imaju odlične nutritivne vrijednosti i da su bogati nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima. Međutim, prema redoslijedu vrijednosti koje doprinose zdravlju orasi se izdvajaju i nalaze se na listi ispred badema, lješnjaka i pistacija.

Mnogi izbjegavaju orahe jer smatraju da oni debljaju, no 100 grama oraha ima kalorija koliko i jedan dobar doručak, a za održavanje zdravlja dovoljno je dnevno unijeti samo 7 oraha. Zbog svog učinka na zdravlje orasi su proglašeni superhranom, a nalaze se i među tri najzdravije namirnice koje su zdrave za srce.

Orasi sadrže kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamin B i K. Također, od svih drugih orašastih plodova sadrže najveću razinu antioksidanata.

Interesantne činjenice

  • Prednost orah je to što ga ljudi mogu jesti neobrađenog, jer toplina od pečenja smanjuje antioksidantska svojstva.
  • Možda je samo slučajnost, a možda i neka čudna spona to što orah zahvaljujući borama izgleda kao mali mozak a ujedno pomaže u razvoju više od trideset neuro-transmitera za moždane funkcije.
  • Od orahovog lišća mogu se spravljati sirupi, ekstrakti i slični preparati jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe.
  • Antioksidansi u orasima su petnaest puta jači od vitamina E.
  • Istraživanje je pokazalo da oni koji jedu orahe imaju bolju sposobnost verbalnog zaključivanja.
  • Orasi pomažu i kod nesanice jer su bogati B vitaminom, a naročito vitaminom B6 koji je poznat po tome da pomaže u smirivanju prekomjernog aktivnog nervnog sistema.
  • Ovo koštunjavo voće smanjuje razinu endotelina, tvari koja pojačava upalne procese u krvnim žilama, te tako djeluje u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
  • Orah sadrži nezasićene masti, a ne loše, zasićene masti koje zatvaraju arterije. Predstavljaju hranjivu užinu koja pruža hranjive materije i bioaktivne oksidanse koji imaju višestruki učinak po zdravlje.

Orasi i zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a najpozitivniji učinak imaju jer snižavaju LDL holesterol. Odličan su izvor Omega 3 i masnih kiselina koje su poznate po blagotvornom učinku na zdravlje srca.

Orasi i dijabetes

Orasi sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje pomažu u održavanju normalne razine inzulina u krvi. Provedeno je istraživanje u Harvardskoj Školi javnog zdravlja i utvrđeno je da su žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta sedmično imali manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Orasi i stres

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Penn, dokazalo je da su osobe koje imaju visok nivo lošeg holesterola, prakticiranjem dijete bogate orasima osigurali niži pritisak u stresnim situacijama. Učesnici u istraživanju morali su držati trominutni govor ili uroniti jednu nogu u ledenu vodu kako bi potaknuli stres. Oni koji su bili tri sedmice na dijeti bogatoj orasima imali su niži krvni pritisak. Naučnici tvrde da bi orasi, odnosno omega 3 masne kiseline u njima imali isti učinak i na svakodnevni stres.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.