Opančak, vrhovi Hranisave i Kalajli jezero raj za ljubitelje prirode

Voda je na selu izvor života i pravo bogatstvo. Što je izvor ili vrelo gdje ima vode, to je čatrnja tamo gdje je nema. Mjesto gdje se gasi žeđ. U hadžićkom katunu Opančak na planini Bjelašnici, Općina je investirala gradnju centralne čatrnje ili bunara, koja će služiti pastirima, stoci i mnogobrojnim turistima.

U bogatoj turističkoj ponudi općine Hadžići je i planinarska ruta od Opančaka do vrha Hranisave (1964m).  Greben Hranisava (ili Maslina) nalazi se zapadno od najvišeg grebena Bjelašnice.

Pruža se u smjeru sjever – istok. Hranisava je u višim položajima gola, odasvuda jednolično zaokružena, samo se na njezinoj sjevernoj strani nalazi atraktivan niz stijena, dug oko 4 km a visok oko 300-400 m, kojim se ova planina ruši u svoje pazarićko predgorje. Tu je i Kalajli jezero.

Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Bjelašnice na 1645 m nadmorske visine. Leži u jednoj od mnogobrojnih vrtača na prostoru između katuna Opančak i vrha Hranisava. Skromnih je dimenzija. Lednenjačkog je porijekla. Napaja se iz ledenjaka i podjezerskih izvora.

Vode u jezeru ima tokom cijele godine. Do jezera se može blizu prići terenskim vozilom iz pravca Tarčina do katuna Opančak. Dalje pastirskom stazom do jezera, oko jedan sat hoda.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.