Odata počast Sarajlijama stradalim prije 25 godina u ulici Ferhadija
Foto: FENA.ba

Odata počast Sarajlijama stradalim prije 25 godina u ulici Ferhadija

Delegacije raznih nivoa vlasti, predstavnici udruženja i članovi obitelji položili su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija (između brojeva 5 i 12) na kojem je prije 25 godina poginulo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja.

Tada su poginuli Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Bilo je to prvo i jedno od najvećih masovnih stradanja građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine, a stradali su dok su stajali u redu za hljeb.

Na današnjem obilježavanju istaknuta je važnost njegovanja kulture sjećanja i odavanja počasti ubijenim građanima Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.