Nakon 63 godine Gazi Husrev-begova džamija dobit će novi ćilim
Foto: Sarajevski.ba

Nakon 63 godine Gazi Husrev-begova džamija dobit će novi ćilim

U velikoj sali Gazi Husrev -begove biblioteke, danas su predstavljeni projekti stavljanja novih ćilima u Gazi Husrev-begovoj džamiji, te koncept Muzeja “Gazi Husrev-beg”.

Nakon 63 godine Gazi Husrev-begova džamija dobit će novi ćilim. Autor idejnog projekta novog ćilima arhitekta Husein Dropić kazao je da su u izradi projekta  korišteni motivi iz tradicije bosanskih ćilima i starog bosanskog veza, te da su korištene svijetle boje koje prostor čine većim i prozračnijim.

Tepih

Foto: Sarajevski.ba

“Postojeći ćilimi su oštećeni i zastarjeli, pa ih je potrebno promijeniti. To su ćilimi koji u Gazi Husrev-begovoj džamiji stoje jako dugo vremena, to su prije svega pokloni koje je ova džamija dobijala od izaslanika iz nesvrstanih zemalja. Ćilimi su uvijek bili statusni simboli bosanske kuće i njen dekorativni element, ali dolaskom Gazi Husrev-bega oni su i nezaobilazni element opremanja i ukrašavanja naših džamija.”, rekao je Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa.

Na projektu su radili: prof.dr. Aida Abadžić Hodžić, dipl.ing.arh. Husejn Dropić, arheolog i historičar Parviz Mohammadi i realizator radova Nedžad Žutić.

Još jedna od aktivnosti Gazi Husrev -begova vakufa jeste i otvaranje Muzeja “Gazi Husrev-beg”. Na ovom projektu radili su: mr. Haris Dervišević, Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, te prof.dr. Aida Abadžić Hodžić, a posjetioci su imali priliku pogledati i poslušati prezentaciju i simulaciju budućeg izgleda soba Muzeja “Gazi Husrev-beg”.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.