Na današnji dan rođen gitarista Indexa Slobodan Kovačević
Foto: Historija.ba

Na današnji dan rođen gitarista Indexa Slobodan Kovačević

Slobodan Kovačević, poznatiji kao Bodo, rođen je 29. decembra 1946. godine. Iako je diplomirao arhitekturu u Sarajevu, ljubav prema muzici je pobijedila. Kao gitarista grupe Lutalice započinje muzičku karijeru, a od 1965. godine postaje gitarista grupe Indexi.

Grupu Lutalice osnovao je 1963. godine, a zajedno sa Fadilom Redžićem, iz druge postave Lutalica 1965. godine prelazi u grupu Indexe.

“Pružam ruke” je prva značajnija kompozicija za Indexe koju je komponovao Bodo sa kojom su Indexi nastupili na Eurosongu iste godine. Ova se kompozicija smatra prvom autentičnom rock pjesmom koja se izvodila na maternjem jeziku.

Zajedno sa ostalim članovima Indexa 1978. godine je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, a iste godine i nagradu Jugoslavenske radio-televizije za album “Modra rijeka” koji je proglašen albumom godine u Jugoslaviji. 2004. godine nagrađen je nagradom Davorin za najboljeg instrumentalistu godine u Bosni i Hercegovini.

Najslavnije muzičke teme Indexa potpisao je upravo Bodo Kovačević samostalno (Plima, Negdje na kraju u zatišju, Modra rijeka) ili u suradnji s Fadilom Redžićem (Balada, Svijet u kome živim).

Slobodan Kovačević je napisao ukupno više od 300 kompozicija. Najveći dio tog opusa vezan je uz Indexe, a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore.

Preminuo je 22. marta 2004. godine u Sarajevu. Sahranjen je 25. marta u Aleji velikana na “Barama” u Sarajevu, gdje je pokopan i pjevač Indexa, Davorin Popović.

U njegovu počast u sklopu dodjele muzičke nagrade Davorin, od 2006. godine se dodjeljuje i “Nagrada Bodo Kovačević” za gitaristu godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.