Wigemark sa saradnicima boravio je u prvoj službenoj posjeti KS

Wigemark sa saradnicima boravio je u prvoj službenoj posjeti KS

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark sa saradnicima boravio je danas u prvoj službenoj posjeti Kantonu Sarajevo.

Reforma zdravstva, kao prioritet u Reformskoj agendi za BiH, sa akcentom na esencijalnu listu lijekova, Zakon o državnoj službi KS i Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH, funkcionisanje policijskih struktura i imenovanje policijskog komesara, te zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo bile su neke od tema razgovora sa premijerom Elmedinom Konakovićem.

Ovom prilikom, premijer Konaković je detaljno upoznao ambasadora Wigemarka o stanju u ovim oblastima, pokrenutim aktivnostima, planovima i projektima ali i faktorima koji uslovljavaju njihovu provodivost. Istakao je da cijeni ono što Delegacija EU radi za našu zemlju, napore koji su posebno vidljivi u periodu nakon usvajanja britansko-njemačke incijative i snažne podrške njenom euroatlanskom putu.

Kako je naveo, poduzeti su značajni koraci prema preporukama iz Reformske agende. Između ostalog, s ciljem reforme javne uprave, donesen je Zakon o državnoj službi KS, te je smanjen broj uposlenih u javnoj upravi za 500 ljudi. Također je donesen niz akata koji doprinose poboljšanju poslovne klime, a kontinurano se podržava razvoj malih i srednjih preduzeća kroz kreditno -garantne fondove i druge vrste finansijske pomoći, što je rezultiralo sa 4000 novouposlenih u Kantonu Sarajevo. Formiran je i Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije čiji su rezultati prepoznati i u međunarodnim krugovima.

U kontekstu razgovora o donošenju nove esencijalne liste lijekova u KS-u, obrazložio je da se zbog ogromnih gubitaka u njenoj primjeni, koji su u periodu od 2012. do 2015. godine iznosili oko pet miliona KM godišnje, krenulo u njenu izmjenu, da su efekti uštede već mjerljivi i da iznose od 500.000 do milion KM mjesečno. Kazao je i da je cilj ove vlade zaštititi domaće farmaceutske kompanije koje su na esencijalnim listama iz prethodnih godina bile zastupljene tek sa oko 23 posto.

Ambasador Vigemark je zahvalio premijeru Konakoviću na iscrpnom izvještaju o svim temama današnjeg sastanka i čestitao na dosada postignutim i vidljivim rezultatima Vlade KS. Kazao je da Delegacija Evropske unije stoji na raspolaganju Kantonu Sarajevo u iznalaženju najboljih rješenja u započetim reformskim procesima ali i njihovom usklađivanju sa evropskim propisima. Naglasio je između ostalog, da je uloga kantona u provođenju Reformske agende veoma značajna, te da Kanton Sarajevo jeste lider u tom procesu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.