Kako prepoznati i pobijediti stres?
Foto: Wikimedia.org

Kako prepoznati i pobijediti stres?

Napeti ste, uznemireni, sve vas nervira, nikoga ne možete podnijeti , nerviraju vas sitnice, često pravite greške i na poslu i kod kuće, osjećate se stalno umorno i iscrpljeno, loše spavate, osjećate strah, osjećate tjelesne tegobe, zabrinuti ste za zdravlje i svoj život ?

Ukoliko ste se prepoznali u ovom tekstu onda ste sigurno u problemu koji se naziva stres.
Savremeni način života koji karakterizira brz tempo, ubrzan razvoj nauke, tehnike i tehnologije postavljaju takve zahtjeve koji često prevazilaze kapacitete današnjeg čovjeka. Taj nesklad želja i mogućnosti, dovodi do disbalansa u ljudskom organizmu koji je glavni uzročnik nastanka stresa.

Stresor je draž koja pokreće biološki odgovor organizma u kome učestvuju nervni, endokrini i imunološki sistem. Postoje stresori koji jednako djeluju na gotovo sve ljude, a to je gubitak neke drage osobe. Najjači stresor u zapadnoj kulturi je gubitak posla, dok je u istočnim kulturama najjači stres gubitak voljene osobe.

Znaci stresa

Znači da je osoba pod stresom je kada ne može dobro da spava i osjeća se umorno i neraspoloženo, kada se osjeća uznemireno, napeto i teško se opušta, osjeća se iritantno, uplašeno, tužno ili ima strah, oslabljeno joj je pamćenje i teško se koncentriše, ima lupanje srca, visok krvni pritisak.

Ako se osoba povuče iz stresne situacije može brže doći do oporavka, međutim ako organizam nije u stanju da adekvatno odgovori na stres tada dolazi do funkcionalnih, a zatim strukturalnih poremećaja organa. Psihičke posljedice stresa su: PTSP (Posttraumatski stresni poremećaj), hiperaktivnost, depresija, Burn-out sindrom (sagorijevanje), aneksiozni poremećaji, poremećaji spavanja, te psihotični poremećaji.

Kako se opraviti od stresa?

Najvažnije je da pokušate da uradite nešto čime biste mogli otkloniti uzroke stresa. Potrebno je sprovoditi terapiju u cilju otklanjanja stresora i ublažavanja njegovog djelovanja.Osim medikamentozne terapije, koja podrazumijeva korištenje lijekova za određena oboljenja (anksiolitici, antidepresivi, hipnotici, antihipertenzivi, antidijabetici i dr.), tu je još i kognitivna bihevior terapija, socioterapija, porodična psihoterapija, zatim vježbe opuštanja, autogeni trening, različite vrste masaža, gimnastika, plivanje, aromaterapija, muzikoterapija, humor, posjete wellness i spa centrima i boravak u prirodi.

Jedna od najdjelotvornijih metoda otklanjanja stresa jeste meditacija. U današnje vrijeme meditacija se sve više koristi kao sredstvo s ciljem odmora i opuštanja.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.