Jesen s mirisom kestenja
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Jesen s mirisom kestenja

Jesenje doba opustošilo je raskošno granje, obojilo grad zlatnim nijansama i donijelo mnoštvo plodova. Kesten je suho voće koje već od oktobra širi svoj miris Sarajevskim ulicama. Ova biljka osim što predstavlja sezonski užitak, često služi i kao lijek.

Na istočnoj strani vulkana Etna raste najpoznatiji kesten pod nazivom “Kesten stotinu konja”. Ime je dobio prema legendi koja kaže da se, za vrijeme oluje, ispod njegove krošnje sakrila kraljica sa svojih sto vitezova.

U prirodi možemo naći pitomi i divlji kesten. U ljekovite svrhe mogu se iskoristiti oba, a jestiv je samo pitomi. Kesten za razliku od ostalog suhog voća ne sadrži mnogo kalorija, te se preporučuje njegova primjena u dijetama. Oko 100 g kestenja, sadrži otprilike 200 kalorija. Kesten je bogat vitaminima A,B i C, mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink) uglavnom  je sačinjen od škroba, te ima visoku energetsku vrijednost.

Njegova primjena kao lijeka je zaista neprocjenjiva. Izvor je velike količine željeza i predstavlja prirodni laksativ, te se shodno tome preporučuje osobama koje imaju poteškoće s probavnim traktom i anemijom. Zbog dijetalnih vlakana koristan je i u snižavanju holesterola, a s obzirom na to da je siromašan natrijem preporučuje se u prehrani ljudi s bubrežnim i kardiovaskularnim problemima.

Nekada je kestenova šuma prekrivala veliki dio Evrope, a njegova krošnja rađala je i do 200 kg plodva. Kestenovo drvo postojano je i do 500 godina.

Plod kestena se koristi pečen i kuhan, a koristan je za pripremu raznih slastica, pirea i juha. Možda neobično, ali od kestena se može praviti brašno, hljeb, med i čaj. Brašno se može koristiti samo ili u kombinaciji s brašnom od žitarica. Hljeb napravljen od kestenovog brašna specifičan je po svom slatkastom okusu.  Med od kestena veoma je cijenjen i koristan za smanjenje kašlja. Čaj od divljeg kestena najčešće se koristi kod bronhitisa i astme.

Preporuka!

Prilikom branja ili kupovine kestena uvijek birajte veće plodove. Njihov vijek trajanja je poprilično kratak stoga ga čuvajte u frižideru.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.