Jazz Fest Sarajevo od 2. do 6. novembra

Jazz Fest Sarajevo od 2. do 6. novembra

Jazz Fest Sarajevo će od 2. do 6. novembra, bosanskohercegovačkoj i regionalnoj publici u svom ovogodišnjem izdanju, a povodom dvadesete godišnjice, predstaviti  više od 30 koncertnih nastupa na četiri lokacije, uz evropske i svjetske premijere.

Povodom otvaranja 20. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2016 bit će održana dva koncerta u Bosanskom kulturnom centru.

Festival će otvoriti norveški pijanista i kompozitor Bugge Wesseltoft koji 20 godina svog projekta New Conception of Jazz obilježava novim ansamblom istog naziva koji čine četiri mlade umjetnice Marthe Lea, Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanskriti Shrestha i Øyun Kjenstad svirajući saksofon, gitaru, tablu i bubnjeve. Ove mlade, sofisticirane i energične muzičarke odvažno sudjeluju u novoj i uzbudljivoj potrazi Bugge Wesseltofta za uvijek novom koncepcijom jazza.

Nakon mladog ansambla predvođenog iskusnim Wesseltoftom, koncert će održati i ansambl vrhunskog američkog umjetnika Roba Mazureka koji je u 30 godina karijere objavio 55 albuma i skladao više od 300 originalnih kompozicija, a ove godine na Jazz Festu u Sarajevu predstavlja repertoar sa albuma snimljenog u triju Sao Paulo Underground koji će tek biti objavljen krajem mjeseca. Iznimni muzičari okupljeni u ovom ansamblu donijet će zvuk Brazila u Sarajevo, elektro-akustičnu kombinaciju intrigantnih i uzbudljivih kompozicija, sjajnih kolektivnih i solo improvizacija.

Prvog dana festivala u 23.45 u Gradskoj vijećnici koncert će održati i iznimni pijanista Nitai Hershkovits koji će se publici predstaviti solo koncertom..


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.