Interna izvedba predstave usljed raznih pritisaka na Festival MESS

Interna izvedba predstave usljed raznih pritisaka na Festival MESS

Usljed raznih pritisaka, širenja dezinformacija te upućenih prijetnji, Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS odlučila je da predstava “Vaše nasilje, naše nasilje” bude izvedena bez publike.

Direkcije festivala MESS u svom saopstenju za javnost navodi sljedeće:

“Prijava dostavljena Tužilaštvu BiH od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog te natpisa u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH.

Neradni navodi o vrijedanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.

Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala Nihad Kresevljakovic, donio je odluku da se predstava ne izvede javno, već interno za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije i medijske pokrovitelje Festivala. Na taj način neće se dozvoliti nasilje o prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta.

S druge strane, svi koji su učestvovali u netacnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.

Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabranne, čime su nanjelinstetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija moli publiku za uvažavanje odluke koja je donesena u interesu sigurnosti svih. Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost.”


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.