Guardian uvrstio Sarajevo na evropsku listu gradova koji se trebaju posjetiti ove zime
Foto: Haris Begić

Guardian uvrstio Sarajevo na evropsku listu gradova koji se trebaju posjetiti ove zime

Ugledni britanski list „Guardian“ sastavio je listu evropskih gradova koji se moraju posjetiti ove zime, a među njima je i glavni grad Bosne i Hercegovine.

U ovom okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da loše stvari mogu ispasti bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastiljon integracije i multikulturalnog sjaja se digao iz pepela koji ga je zadesio od 1992. do 1995. godine tokom opsade i sada predstavlja procvat i fascinantno odredište. Uske uličice na Baščaršiji, u starom dijelu grada, prepune su dobrih kafića, a i smještaj se može naći po pristojnoj cijeni. Hosteli kao što su Balkan Han, The Doctor House i Franz Ferdinand imaju prenoćišta od 11 do 32 eura za noć, navodi list Guardian.

Guardian u Sarajevu izdvaja obnovljenu gradsku Vijećnicu, Svrzinu kuću, dostojanstveni muzej koji podsjeća na atmosferu u Sarajevu u 18. stoljeću. Također preporučuje i Tunel i Muzej spasa koji je bio jedini prolaz Sarajlijama u mračnim danima rata.

Za večeru, možete posjetiti Cakum-pakum i uživati u legendarnim palačincima. Baš kao i u vrijeme Zimskih olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine, tu je skijanje i snowboarding na planini Bjelašnici, 20 kilometara od grada. Također se preporučuje i planina Jahorina na jugoistoku zemlje, istaknuto je u Guardianu.

Osim Sarajeva, na ovoj listi su i : Baden-Baden, Njemačka; Poprad, Slovačka; Zagreb, Hrvatska; Tromso u Norveškoj; Ljubljana u Sloveniji; Memmingen u Njemačkoj; Sibia u Rumuniji; Poznan u Poljskoj i Are-Östersund u Švedskoj.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.