Grad Istanbul će pomoći pri restauraciji Bijele tabije
Foto: sarajevo.ba

Grad Istanbul će pomoći pri restauraciji Bijele tabije

Gradonačelnik grada Istanbula Kadir Topbas jednodnevnu posjetu Sarajevu započeo je obilaskom Bijele tabije u pratnji zamjenika gradonačelnika Abdulaha Skake. Dogradonačelnik Skaka je gostu iz Istanbula prezentirao projekat Bijela tabija.

Revitalizacijom ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika vratili bi mu autentičan izgled, stvorili atraktivan sadržaj za održavanje kulturnih manifestacija i povećali turističke resurse Sarajeva, istaknuo je Skaka i dodao da je Grad Sarajevo uradio idejni projekat kompleksa Bijela tabija koji će danas biti prezentiran delegaciji Istanbula u Vijećnici.

Međutim, arheološka istraživanja  u koje je Grad Sarajevo utrošio preko milion maraka su obustavljena, jer su pronađeni temelji nekadašnje džamije na ovoj lokaciji. Skaka je pozvao stručnjake iz Istanbula da se uključe u ovaj projekat obzirom na iskustvo i dugogodišnje partnerstvo u restauraciji historijskih objekata u Sarajevu.

Gradonačelnik Topbaš je kazao da Grad Sarajevo vrlo brzo može očekivati posjetu restauratora iz Istanbula, te da će Uprava Grada Istanbula isfinansirati izgradnju džamije koja je nekada bila u sklopu kompleksa Bijele tabije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.