Goran Karan: Sarajevska publika na koncert uvijek dođe čistog srca
Foto: Sarajevski.ba

Goran Karan: Sarajevska publika na koncert uvijek dođe čistog srca

Jedan od najboljih glasova hrvatske muzičke scene, Goran Karan, održao je koncert u sarajevskom klubu Coloseum.

Goran Karan muzikom se počeo baviti osamdesetih godina prošloga stoljeća i to pisanjem kompozicija grupama Epicentar, Zippo, Big Blue.

Razgovarala: Selma Hodo, Sarajevski.ba

Prvi solo album Kao da te ne volim objavio je 1999. godine. Svoj uspjeh može zahvaliti pjesma Lipa si, lipa i Ja sam samo vagabundo.

Sarajevski.ba: Upravo ste održali predivan koncert u sarajevskom klubu Coloseum, kakav je osjećaj ponovo zapjevati pred sarajevskom publikom?

Goran Karan: Osjećaj je domaći. Ovo je moj 14. koncert u Coloseumu i osjećam se kao da sam došao u dnevni boravak. Imam zadovoljstvo što sam večeras surađivao za Zoranom Redžićem koji je inače poznat kao basista Bijelog dugmeta. Volim nastupati u Sarajevu, jer sarajevska publika uvijek dođe sa srcem i zbog toga i ja ovdje dođem čista srca i bez glume. Mentalitet Sarajlija mi odgovara i upravo zbog toga se ovdje odlično snalazim.

Goran Karan

Foto: Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: U Sarajevu ste rado viđen gost, da li ste možda razmišljali o nekom velikom solističkom koncertu?

Goran Karan: Imam u planu nekoliko stvari kada je Sarajevo u pitanju, a prije svega to je mjuzikl Naša bila štorija u kojem učestvuju Severina, Danijela Martinović, Giulliano, Tedi Spalato, Adrijana Čulina itd. To je nešto urađeno od srca, ’70. godine su na programu. Sjajne riječi napisao je Nenad Ninčević, a autor muzike sam ja. Što se tiče velikog koncerta volio bih kada bi se dogodio nekad ljeti na otvorenom da mogu doći svi, pa dok Sarajevo kafeniše, da ja “dalmatinišem”.

Sarajevski.ba: Autor ste divnih pjesama, gdje pronalazite inspiraciju za pisanje istih?

Goran Karan: Odnosi su ustvari inspiracija… More, nebo sve može biti inspiracija, nešto što ti se događa ili što se dogodilo.  Ali kada pišeš nešto što nisi doživio moraš biti oprezan jer će ti se sigurno dogoditi ono što si napisao.

Sarajevski.ba: U Vašoj dugogodišnjoj karijeri nemate skandala, kako ste uspjeli u tome?

Goran Karan: Ja jednostavno ne želim nuditi sadržaje svoje površnosti, šta se, gdje, kome i kako dogodilo … U svoj toj buri informacija  koje plasiraju savremeni mediji jednostavno treba naći svoje mjesto gdje ćeš i kako želiš živjeti, graditi karijeru i to je to.

Goran Karan

Foto: Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: Nedavno ste objavili i spot za pjesmu Ako to je sve koju ste snimili u saradnji sa Rajkom Dujmićem, kako je došlo do te saradnje?

Goran Karan: Želio sam uraditi pjesmu sa Rajkom Dujmićem, jer sam prema njemu osjećao veliko poštovanje. Rajko je tada bio u osjetljivom periodu života, jer je upravo tada imao fazu prekida sa Fosilima za koju se iskreno nadam da će biti kratka. Napisao sam tekst za dva i po sata, a nakon toga sam tekst pokazao Rajku i rekao je da mu ostavim taj tekst da bi on za njega napisao muziku. Tako je i bilo. Sa pjesmom smo nastupili na Zagrebačkom festivalu, a nedavno smo radili na još jednoj pjesmi koja je vezana za jedan divan projekat, a koja će uskoro biti objavljena.

Sarajevski.ba: Kada možemo očekivati Vaš novi album?

Goran Karan: Trenutno imam jako puno pjesama. Za mjuzikl Naša bila štorija uradio sam 16 novih, a uradio sam i nekoliko pjesama na engleskom jeziku. Imam još nekih 20-tak pjesama koje su napisane i koje bi se mogle snimati, ali moram razmisliti s kim trebam surađivati i na koji način sve to trebam dozirati publici, da ne bih pretjerao u svemu tome.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.