Godišnjica smrti legende FK Sarajevo Boška Antića

Na današnji dan, prije šest godina, preminuo je Boško Antić, legenda FK Sarajevo.

Antić je rođen 7. januara 1944. godine u Sarajevu. Svoje prve fudbalske korake načinio je u omladinskim selekcijama Sarajeva, ali nakon izlaska iz omladinaca nije zaigrao odmah za Sarajevo. Prve seniorske nastupe ubilježio je za sarajevskog niželigaša Slogu, a zatim prelazi u vogoščanski Pretis.

Nakon odlične sezone u Pretisu i postignutih 30 golova, za njegove igre bili su zainteresovani sarajevski velikani Sarajevo i Željezničar. Zbog ljubavi prema Sarajevu, odbio je Željezničar i 1. jula 1965. godine potpisao sa Bordo klub, i tako se vratio na “svoje”.

Boško Antić i Husref Musemić su jedini uspjeli osvojiti titulu sa Sarajevom i kao igrač i kao trener.

U prvoj sezoni, Boško se nije mnogo naigrao. Odigrao je deset utakmica, a prvijenac u bordo-bijelom dresu je postigao protiv Vardara na Koševu. Ipak u narednoj sezoni 1966/67. Antić je izborio mjesto prvog napadača. Upravo ta sezona, 1966/67, upisana je zlatnim slovima u historiju FK Sarajevo. Naime, Sarajevo je tada osvojilo šampionat Jugoslavije. Antić je čuveni napadački trojac činio sa Vahidinom Musemićem i Boškom Prodanovićem. Trio je ukupno postigao 40 golova, a do dan danas je ostao upamćen navijački slogan „Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini“.

Bosko Antic, FK Sarajevo

Foto: Historija.ba

U narednoj sezoni, Antić je nastavio s dobrim partijama iako je Sarajevo bilježilo slabije igre. Boško je postigao 23 gola, od čega 18 u prvenstvu. Nagradu za dobre partije dobio je od selektora Jugoslavije, koji ga je pozvao na završni turnir Evropskog prvenstva u Italiji. Ipak, Antić pored tada neprikosnovenog Dragana Džajića nije dobio mjesto u napadu.

U bordo dresu, Antić je nastupao sedam sezona i ubilježio 187 zvaničnih nastupa i pri tome postigao 67 golova.

Karijeru nastavlja i završava u Francuskoj. Igrajući za Angres u 103 nastupa je postigao 44 gola. Karijeru je završio u Caenu. Nakon toga vraća se u Sarajevo i preuzima trenersku funkciju u pionirskoj selekciji. U januaru 1983. godine postaje trener seniorskog tima, a samo pola godine nakon toga, Antić je odveo Sarajevo do finala Kupa Jugoslavije u kojem je Bordo klub poražen od Dinama 3:2.

Dvije godine nakon toga, Antić je odveo Sarajevo do velikog uspjeha, osvojivši titulu prvenstva Jugoslavije, drugu u bogatoj historiji Sarajeva.

Antić je umro 4. decembra 2007. godine u Beogradu.

http://www.youtube.com/watch?v=XW0utywmglE


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.