Godišnjica smrti gitariste “Indexa” Slobodana Bode Kovačevića

Godišnjica smrti gitariste “Indexa” Slobodana Bode Kovačevića

Slobodan Bodo Kovačević rođen je 29. decembra 1946. u Sarajevu, a slavu je stekao u grupi koja je postala sinonim za jugoslovenski progresivni rock.  Svoju karijeru počinje u sarajevskoj grupi „Lutalice“  da bi se sredinom šezdesetih godina pridružio  “Indexima“.

Muzičku karijeru je počeo još u srednjoj školi na audiciji kod Kornelija Kovača i to kao – pjevač. Kad je počeo pohađati časove gitare kod profesora Mileta Praljka,  u tadašnjoj sarajevskoj Trasi, otkriven je njegov pravi talent. Grupu „Lutalice“ je osnovao 1963. godine, u ljeto 1965. godine prelazi u „Indexe“ u kojem zajedno sa Đorđem Kisićem, Fadilom Redžićem i Davorinom Popovićem čini jezgro ove grupe.

„Indexi“ su 1978. godine dobili Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, kao i nagradu JRT (Jugoslavenska radiotelevizija) za “Modru rijeku”, koja je proglašena albumom godine u Jugoslaviji.

Njegovom talentu su se divile mnoge kolege iz svijeta muzike. Slobodan Bodo Kovačević je značajno pridonio stvaranju najboljih pjesama grupe. Po obrazovanju je bio arhitekta, a bavio se i slikarstvom, posebno akvarelom.

Posljednji koncert „Indexi„ su održali u Banjoj Luci u maju 2001. godine. Mjesec dana nakon toga umire Davorin Popović, a grupa odlučuje da prestane sa radom.

Preminuo je 22. marta 2004. godine u Sarajevu. Sahranjen je 25. marta u Aleji velikana na “Barama” u Sarajevu, gdje je pokopan Davorin Popović.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.