FOTO: Demonstranti pozvali Sarajlije na Plenum
Foto: Sarajevski.ba

FOTO: Demonstranti pozvali Sarajlije na Plenum

Danas u 12 sati oko hiljadu građana Sarajeva počeli su proteste pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ubrzo su otišli pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i tražili ostavke čelnih ljudi većeg bh. entiteta.

Foto: Damir Hajrabašić, Sarajevski.ba

Foto: Damir Hajrabašić, Sarajevski.ba

Iako su pojedini mediji javljali da su uposlenici GRAS-a odustali od protesta, kako njihovo pojavljivanje ne bi bilo iskorišteno u političke svrhe, nekolicina uposlenika ovog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća, koje se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, ipak se pojavio na današnjim protestima.

Na protestima se pojavilo oko četrdesetak radnika GRAS-a. Razlog protesta je isplata decembarskih plata, te realizacija zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo s ciljem stabilizacije ovog javnog preduzeća.

Građanima i građankama Sarajeva, koji nisu članovi stranaka, upućen je poziv na prvi sastanak Plenuma koji će se održati u srijedu, 12. februara, u 17:30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, koji se nalazi u sklopu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, na adresi Zmaja od Bosne bb (bivša Kasarna Maršal Tito).

Foto: Sarajevski.ba

Foto: Sarajevski.ba

“Iza nas ne stoje nikakve stranke niti organizacije. Mi najbolje znamo da iza nas stoji samo dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost i beznadežnost svih nas. I zato recimo NE političkom mešetarenju!

Nema dogovora iza zatvorenih vrata, nema izabranih. Samo plenum gdje se građani i građanke zajedno dogovaraju o rješenjima problema svih nas. Ne dajmo nikome da otme naš građanski bunt!”, navedeno je u tekstu.

Građani su uputili i nekoliko zahtjeva

Policija – nepoduzimanje mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva. Mora se obezbijediti sigurnost svih učesnika protesta.

Foto: Sarajevski.ba

Foto: Sarajevski.ba

Vlasti Kantona Sarajevo – s obzirom na neodgovoran rad dosadašnjih vlada, o formiranju nove vlade mora se odlučivati isključivo na temelju budućih zaključaka Plenuma građana i građanki Sarajeva.

Vlada Federacije BiH – momentalna ostavka cijele Vlade na čelu sa premijerom.

I to je samo početak – vjerujmo jedni u druge i nastavimo raditi za dobro svih nas”, ističe se u pozivu koji potpisuje Inicijativni odbor za organizaciju Plenuma, privremena neformalna grupa koja sa radom prestaje na prvom sastanku Plenuma.

Plenumi su direktno demokratske borbene strukture – kao otvoreni forumi, gde svaki pojedinac ima pravo da diskutuje i glasa o pitanjima strategije i taktike socijalne borbe. Plenumi kroz široku razmenu mišljenja, iskustava i informacija, daju živost i dinamiku koji su potrebni za efikasnu borbu, koja teži omasovljavanju i što većem i bržem širenju i unapređivanju ideja.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.