Foto: Proglašeni pobjednici festivala Fotografija godine BiH 2014

Otvaranjem izložbe fotografa u sarajevskoj Vijećnici  te proglašenjem najbolje fotografije, večeras je započeo festival Fotografija godine BiH 2014.

Dodijeljeno je šest nagrada za fotografije u kategorijama: Grad, Ljudi, Priroda, Press, Kreativna fotografija i Primijenjena fotografija.

Ajbar Mujanović je dobitnik Grand Prix priznanja za fotografiju "Escape" , u kategoriji "Priroda",  a nagradu mu je dodijelio Ivo Komšić, gradonačelnik grada Sarajeva. Gradonačelnik je istakao da se i ovaj festival pridružuje ostalim važnim regionalnim festivalima koji se održavaju u Sarajevu.

U kategoriji "Primijenjena fotografija" nagradu je osvojio Zvonimir Barišin s fotografijom "Roaming", u kategoriji "Kreativna fotografija" Giulio Zanni s fotografijom "Three sisters". U kategoriji "Ljudi" nagradu je osvojio Denis Ruvić, fotoreporter portala Sarajevski.ba,  s fotografijom "Drvo života". Nagradu u kategoriji "Grad" osvojila je Aida Redžepagić s fotografijom "Limitless", u  kategoriji "Press" Vlado Kos s fotografijom "Putin u Beogradu". Ova nagrada nosi ime fotografa Danila Krstanovića  kojem je na ovaj način odana počast.

Dodjeli je prisustvovao i glasnogovornik i šef Odjela komunikacije u Delegaciji EU u BiH Andy McGuffie. ''Kulturu i umjetnost smatramo jednom od najvažnijih elemenata našeg zajedničkog evropskog identiteta. To je temelj na kojem gradimo naš kontinent mira'', rekao je McGuffie.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.