Dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Foto: Wikipedia.org

Dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan, prije 20 godina u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum pomoću kojeg je prekinut rat u Bosni i Hercegovini odnosno obilježen Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Dejtonski mirovni sporazum je pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnom  aerodromu Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995.

Dejtonski sporazum se bavio i budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH. Ovim sporazumom BiH je podijeljena na dva entiteta – Republiku Srpsku kojoj je pripalo 49 % teritorije i Federaciju BiH sa 51 % teritorije. Formiran je i distrikt Brčko, kao zasebna teritorijalna jedinica.

Konferencija je trajala od 1. do 21. Novembra 1995. godine. Glavni učesnici Alija Izetbegović (predsjednik BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Srbije) i Franjo Tuđman (predsjednik Hrvatske), zvanično su potpisali sporazum 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. U ovom sporazumu učestvovao je i američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Danas je Dejtonski sporazum cijenjen zbog njegove zasluge za okončanje rata, no mnogi ga kritikuju jer smatraju da je prevaziđen i da su potrebne izmjene.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.