“Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo” obilježio 117. godišnjicu postojanja
Foto: vlada.ks.gov.ba

“Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo” obilježio 117. godišnjicu postojanja

KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo” upriličio je prigodnu manifestaciju povodom obilježavanja 117.godišnjice svog  postojanja i rada. Mališani ove  ustanove za brojne goste otpjevali su himnu Doma te su izveli bogat kulturno-zabavni program.

Trenutno imamo 91 dijete, svih uzrasta. Jedno je odjeljenje najmlađih do tri godine, potom odjeljenje djece predškolskog uzrasta, te djeca mlađeg i starijeg školskog uzrasta. Među njima je  20 srednjoškolaca, a ove godine troje djece je upisalo i fakultet, naveo je ovom prilikom direktor Doma  Saudin Đurđević naglašavajući da je prioritet njihovo dalje školovanje i osposobljavanje za samostalan život. Podsjetio je na neke od značajnijih aktivnosti  za ovu ustanovu koje su realizovane u protekloj godini, među kojima  su utopljavanje objekta Doma, projekt  “Sarajevo ljubavi moja” sa likovnim  radionicama, kao i organizacije  ljetovanja, zimovanja, škola plivanja te brojnih drugih vannastavnih aktivnosti za mališane.

Ovom prilikom zahvalio je svim donatorima i prijateljima Doma na pomoći u realizaciji tih aktivnosti, a posebnu zahvalnost je uputio Ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo koje kontinuirano prati i podržava rad ove ustanove.

Resorna ministrica Amela Dautbegović najavila je da je prioritet Ministarstva u ovoj godini stavljanje u funkciju Kuće za mlade u kojoj će biti nastavljena sistemska briga za štićenike ovog Doma sa navršenih 18 godina života koji žele nastaviti svoje školovanje, kao i za mlade kojima je potrebna podrška u socijalizaciji i osposobljavanju za samostalan život, do njihovih navršenih 27 godina života.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.