Danas je Dan planete Zemlje
Foto: Radio101.hr

Danas je Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila  u 150 zemalja diljem svijeta.

Američki senator Gavlord Nelson, 1970. godine, odlučio je da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. Uz to, Nelson je 1971. godine treću sedmicu aprila proglasio “Sedmicom Zemlje”, nakon toga američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ -rekao je tada sekretar UN-a U Thant.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine, dok je na prijedlog bolivijske vlade, 2009. godine, skupština UN-a 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje (Earth Day).

A ove godine, u čast planete Zemlje, Fond za zaštitu okoliša FBiH je objavio infografiku o energijskoj efikasnosti. Cilj je uključivanje javnosti i informiranje o opasnostima i negativnim klimatskim posljedicama, te sa mjerama koje se mogu i trebaju poduzeti kako bi se posljedice ublažile i opasnosti smanjile.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.