Dan kada je film ”Ničija zemlja” dobio Oskara
Foto: tribuneindia.com

Dan kada je film ”Ničija zemlja” dobio Oskara

Prije trinaest godina, na 74. dodjeli Oskara za najbolji film u 2001. godini, bosanskohercegovački film “Ničija zemlja” režisera Danisa Tanovića dobio je Oskar za najbolji strani film u Kodak teatru (Hollywood, Kalifornia).

Film je dobio Oskara u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina), a nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti – nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj “zapanjujući” (Chicago Tribune) film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan “jednim od najboljih filmova 2001.”, Ničija zemlja je “snažno, potresno, iznimno zabavno” (Movieline) istraživanje besmislenosti rata.

Radnja
Bosna i Hercegovina, godine 1993. u toku ratnih dešavanja na komadu ničije minirane zemlje susreću se dva Bosanca i Srbin. Dok jedan Bosanac i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje lične frustracije, treći vojnik leži na mini koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im priskače UNPROFOR, ugrožavajući svoj položaj. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere.
Scenario i režija: Danis Tanović; Producent: Čedomir Kolar; Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Katrin Cartlidge.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.