Dan kada je Bosna bila na krovu Evrope
Foto: Historija.ba

Dan kada je Bosna bila na krovu Evrope

Na današnji dan, 5. aprila 1979. godine košarkaši sarajevske Bosne napravili su najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačkog sporta. Predvođeni Bogdanom Tanjevićem Studenti su u Grenoblu ostvarili historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom.

Sastav šampionske generacije: Boro Vučević, Ante Ðogić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Sabahudin Dino Bilalović, Sabit Hadžić i Svetislav Pešić.

Ovo je bila premijerna Bosnina sezona u evropskom Kupu šampiona, a evropski put su počeli grupi F gdje su se susreli sa čehoslovačkom ekipom TJ Zbrojovka Brno, albanskim Partizanijem i kiparskim AEL-om.

U grupnoj fazi takmičenja izabranici Bogdana Tanjevića ostvarili su pet pobjeda i jedan poraz uz koš razliku 573:419. Jedini poraz izabranici Boše Tanjevića pretrpjeli su u Brnu od TJ Zbrojovka 90:89.

Polufinalno takmičenje izborili su sa ekipama Real Madrid, Maccabi Elite SC, Olympiakós SFP, Club Joventut de Badalona i Emersona Pallacanestro Varese.

Polufinalno takmičenje je počelo pobjedom u Sarajevu nad velikim Realom, i to nakon produžetaka bilo je 114:109. Polufinalnu grupnu fazu takmičenja studenti su okončali na drugom mjestu sa sedam pobjeda, tri poraza i negativnu koš razliku 894:895.

Zatim je uslijedila finalna utakmica u francuskom Grenoblu, gdje su se susreli s Emersonom, petostrukim prvakom Evrope, kojem je susret sa sarajevskim Studentima bilo treće uzastopno finale. Pred 12.000 navijača Bosna je slavila veliku pobjedu rezultatom 96:93.

Pehar namijenjen prvacima Evrope podigao je kapiten Bosne Žarko Varajić.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

Danas Bosna preživljava najteže trenutke u svojoj historiji. Da bi opstao, klub se spojio s Omladinskim košarkaškim klubom Royal. Ipak, ni to nije pomoglo da nekadašnji prvak Evrope ostane u društvu najboljih.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.