Branko Ćopić: Pisac koji je književnim radom branio sebe od stvarnosti
Foto: Wikipedia.org

Branko Ćopić: Pisac koji je književnim radom branio sebe od stvarnosti

Branko Ćopić bosanskohercegovački pisac rođen je na današnji dan, prije 100 godina.

Rođen je u Hašanima, Bosanskoj Krupi 1915. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, dok je nižu gimnaziju završio u Bihaću.

Učiteljsku školu pohađao je u Banjoj Luci i Sarajevu, a završio je u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na pedagoško-filozofskoj grupi.

Učestvovao je i u Narodnooslobodilačkom ratu i taj je period imao velikog uticaja na tematiku njegovog književnog stvaralaštva.

Pisao je na bosanskom jeziku, čija je ljepota i raskoš došla do izražaja baš u njegovim djelima. Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovjetku 1936. godine.

Ježeva kućica

Foto: Knjiga.ba

Objavio je preko 150 dijela od kojih su najpoznatija:”Ježeva kućica”, “Magareće godine”, “Pohod na mjesec”,  “Planinci”, “Pod grmečom”, “Bašta sljezove boje”,”Doživljaji Nikoletine Bursaća”, te “Osma ofanziva”.

Djela su mu prevedena na albanski, bugarski, češki, engleski, francuski, holandski, italijanski, kineski, mađarski, njemački, poljski, rumunski, ruski, slovački i turski jezik.

Branko Ćopić su gledali kao čovjeka vedrog duha, međutim tako su ga doživljavali samo oni koji ga uistinu nisu znali. Oni koji su ga poznavali, nije iznenadilo kada je prije nešto više od tri decenije, tačnije 26. marta 1984. godine, skočivši sa Brankovog mosta izvršio samoubistvo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.