Ambasador Koc i ministrica Dautbegović sa donatorima posjetili Dječiji dom Bjelave
Foto: vlada.ks.gov.ba

Ambasador Koc i ministrica Dautbegović sa donatorima posjetili Dječiji dom Bjelave

“Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo jučer su posjetili ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović. U organizaciji Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika u Sarajevu (TUBSIAD) i Instituta “Yunus Emre”, a posredstvom resornog ministarstva, mališanima ovog doma uručeni su ruksaci, školski pribor, obuća i drugi prigodni pokloni.

Ministrica Dautbegović je zahvalila na ovoj donaciji i kazala da je to samo jedna od aktivnosti koju ove organizacije realiziraju u cilju pomoći djeci bez roditeljskog staranja. Istakla je da se nada nastavku saradnje i kroz druge projekte od značaja za njih i ovu ustanovu. Prioritet je otvaranje „Kuće na pola puta“ za djecu iz Doma sa navršenih 18. godina, a koja se trebaju osamostaliti za život.

Ambasador Koc je istakao da mu je bila čast prisustvovati ovom događaju.

Ovo je prilika za planiranje buduće pomoći ovoj ustanovi, ali i drugima koje su u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku, rekao je ambasador Koc. Naglasio je da će ostati u kontaktu sa rukovodiocima Doma te pokušati i učiniti sve da pomogne i udovolji potrebama ove ustanove i na taj način usreći djecu koja žive u njoj.

Jedina nam je želja da osmijeh sa lica ove djece nikada ne nestane, dodao je ambasador Koc.

Kako je naveo predsjednik TUBSIAD-a Abdurrahman Uvak, ovo udruženje je već u pregovorima sa pojedinim gradovima u Turskoj o mogućnostima realizacije ozbiljnijih i većih planova pomoći domovima za djecu u BiH.

Direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević je također zahvalio na posjeti i poklonima, te kazao da se nada nastavku saradnje.

Djeca su uvijek sretna kada dobiju poklone i raduju se posjetama jer tada znaju da neko misli o njima. U Domu imamo djecu svih uzrasta, sa nekoliko mjeseci, do najstarijih 20-godišnjaka. Ove godine imamo i troje studenata, uz većinu onih koji redovno pohađaju osnovnu i srednju školu, kazao je Đurđević.

Ova posjeta je bila prilika i za obilazak ustanove i druženje sa djecom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.