56. Festival MESS posvećen ličnom i političkom aspektu svakodnevnice

56. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se od 30. septembra do 9. oktobra 2016. godine. Festival će ove godine u petak, 30. septembra, u Sarajevskom  ratnom teatru u 18 sati započeti sa koreografskom predstavom “Ispravak“, češkog reditelja Jiří Havelke, dok će se svečano otvoriti sa predstavom “Galeb“ višestruko nagrađivanog MESS-ovog gosta Tamása Aschera.
U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da i pored brojnih problema sa kojima se Festival suočio u svojoj historiji i sa kojima se suočava i danas, MESS i dalje Sarajevo i region čini mjestom kulturnog utočišta te podsjetio da će se u toku Festivala održati i generalna skupština Evropske teatarske konvencije, koja će u Sarajevu okupiti neke od najznačajnijih teatarskih imena.

Predstavljajući kontekst odabranih predstava, rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS Selma Spahić navela je da je ovogodišnji Festival posvećen ličnom i političkom aspektu naše svakodnevnice. Živimo u svijetu konstantnog zastrašivanja različitostima i političkom insistiranju na podijeljenosti među ljudima. Vizuelni identitet festivala označava simbol današnje banalnosti zla, spovođenje agresivnih kapitalističkih matrica i opasnu površnost. Predstave se bave političkim kroz lično i dekonstrukcijom nacionalnog narcizma, naglasila je Spahićeva, te dodala da su predstave, kao i obično na MESS-u širokog estetskog dijapazona, te predstavljaju mlade umjetnike i umjetnice, ali i one jako etablirane.

Kompletan program 56. Festivala MESS kao i ostale informacije dostupne su na www.mess.ba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.