27. septembar – Svjetki dan turizma

27. septembar – Svjetki dan turizma

Svjetski dan turizma se obilježava 27. septembra svake godine u cilju jačanja svijesti međunarodne zajednice o važnosti te grane i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrijednosti.

Svjetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut te organizacije. Na 12. sesiji održanoj u Istanbulu 1997. godine, odlučeno je da svake godine jedna od članica bude domaćin-organizator obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Ovogodišnji  domaćin-organizator je grad Bankok, a  održava se na temu “Toursim for All” (Turizam za sve),  s ciljem jačanja ekonomske i društvene dostupnosti i izbjegavanja svih oblika diskriminacije, što je moguće ostvariti zajedničkom saradnjom vladinih i nevladinih institucija, privatnog sektora, obrazovnih institucija, medija i lokalnog stanovništva. U skladu s navedenim, potrebno je omogućiti pristup turističkim destinacijama licima s teškoćama u kretanju, porodicama s malom djecom, starijim ljudima, ali i svim drugim licima koja žele putovati.

Evropa je i dalje najposjećenija regija svijeta s 51% ukupnog broja stranih turista u svijetu, odnosno 608 miliona i 451 milijardom dolara turističkih prihoda.
U oblasti južne i mediteranske Evrope, u koju spada i Bosna i Hercegovina, zabilježen je porast broja dolazaka turista od ukupno 5% od čega Bosna i Hercegovina, zajedno s Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom bilježi dvocifreni napredak.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.