150 Organizacija civilnog društva poziva vlast na prihvatanje preporuka UPP-a
Foto: Bejtovic Communications

150 Organizacija civilnog društva poziva vlast na prihvatanje preporuka UPP-a

U ime 150 partnerskih nevladinih organizacija, danas su u Sarajevu TRIAL, MyRight i Mreža pravde predstavili neke od ključnih preporuka Univerzalnog periodičnog pregleda (UPP) Ujedinjenih Nacija.

 Ovaj relativno novi instrument Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih Nacija razmatra i procjenjuje stanje ljudskih prava u svim državama. U novembru 2014. godine, BiH je dobila 167 preporuka dostavljenih od strane drugih država, nevladinih organizacija ili agencija UN-a.

Zajednički zaključak svih organizacija koje su učestvovale u pripremanju izvještaja jeste da se vlasti što prije formiraju, odmah prihvate preporuke i počnu sa njihovom provedbom bez odlaganja.

Bosna i Hercegovina je svoj prvi izvještaj za UPP predstavila 2010. godine, i dobila je 126 preporuka za unapređenje poštivanja ljudskih prava od čega je prihvatila 89 (usljed promjene pravila  o mogućnosti izjašnjavanja prihvatanja, djelomičnog prihvatanja i odbijanja – inače je prihvatila samo tridesetak preporuka).

U ovom drugom ciklusu UPP-a države podnose izvještaj o koracima koje su poduzele nakon prvog ciklusa pregleda i trebaju objasniti šta su učinile na ispunjavanju dobijenih preporuka i preuzetih obaveza.

Nakon prvog  ciklusa 2010. godine, BiH je prihvatila preporuke da provodi istragu, omogući pristup pravdi i osigura reparacije žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava počinjenih tokom rata. Međutim, četiri godine kasnije, NVO su zaključile da nijedna od ovih preporuka nije provedena i da je nacionalni pravni okvir za ljudska prava i dalje manjkav. Oni, također, naglašavaju da prava ratnih žrtava i njihovih porodica garantovana međunarodnim sporazumima još uvijek nisu ostvarena i da se krše 20 godina nakon završetka rata.

Slične preporuke, s posebnim naglaskom na položaj žena žrtava seksualnog nasilja u ratu, ponovljene su u novembru 2014. na samom kraju drugog ciklusa UPP-a. Od BiH se sada očekuje da javno prezentira koje od 167 preporuka prihvata.

Bosna i Hercegovina je ponovo prema ocjeni Vijeća za ljudska prava država sa neefikasnim sistemom pravosuđa u kome građani nemaju jednak pristup pravdi. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH nije donesen i nije sigurno kada će ponovo biti razmatran od strane donosioca odluka.

U martu 2015. očekuje se usvajanje finalnog izvještaja o stanju ljudskih prava i više od 150 nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini su pozvale vlasti na usvajanje svih preporuka i njihovo provođenje bez odlaganja.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.